Monday, January 13, 2014

Βρίσκεται στην περιοχή των Κοκκινογείων. Ανακαλύφθηκε το Σεπτέμβριο του 1978 από ομάδα Ελλήνων και Γ


Φημισμένο σπήλαιο, το οποίο βρίσκεται στο λόφο του Αγίου Ιωάννη σε υψόμετρο 350. Απέχει 8 χλμ νοτίως από το Κάστρο. Διαθέτει εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες, οι οποίοι κοσμούν τις αίθουσές του, ενώ ένας από αυτούς ξεχωρίζει με τις διαστάσεις του. Έχει ύψος 8 μ. και ονομάζεται "Αγία Τράπεζα" γιατί εδώ τη νύχτα των Χριστουγέννων του 1673 ο ιερέας, που συνόδευε το Γάλλο πρεσβευτή στην Κωνσταντινούπολη, Ντε Νουαντέλ, τέλεσε λειτουργία. Επάνω στο σταλαγμίτη είναι χαραγμένη μια λατινική επιγραφή, η οποία αναφέρει "Εδώ, ο ίδιος ο Χριστός γιόρτασε καταμεσής της νύκτας του 1673. Σε διάφορα σημεία του σπηλαίου υπάρχουν και άλλες επιγραφές, πολλές από τις οποίες ελάχιστα διακρίνονται, όπως αυτή με τα ονόματα όσων σύμφωνα με την παράδοση είχαν συνωμοτήσει εναντίον streeteasy του Μεγάλου Αλεξάνδρου και βρήκαν καταφύγιο στο σπήλαιο. Σε ένα σημείο είναι χαραγμένο και το όνομα του λυρικού ποιητή Αρχίλοχου που έζησε τον 7ο αι. π.Χ. Στην είσοδο του σπηλαίου, βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Σπηλιώτη, του 18ου αιώνα.
Τα συναντάμε λίγο πριν από την είσοδο του χωριού, περίπου 1 χλμ δυτικά. Το μεγαλύτερο από τα δύο σπήλαια, έχει διάμετρο 150 μέτρων και βάθος 80 μέτρων. Εντυπωσιάζουν αμφότερα με το μέγεθος και το σχήμα τους.
Αχαΐα (Πελοπόννησος)
Βρίσκεται σε απόσταση 1.500 μέτρων βόρεια από το χωριό Καστριά. Εχει δεκατρείς κλιμακωτές λίμνες σε τρεις ορόφους και είναι μοναδικό στον κόσμο. Στα ήσυχα νερά των λιμνών καθρεφτίζονται πανέμορφες και πολύχρωμες σταλακτιτικές δημιουργίες που έχουν αναπτυχθεί στους τοίχους streeteasy και στις οροφές. Η ύπαρξη του σπηλαίου ήταν γνωστή από την αρχαιότητα, αλλά μόλις το 1964 κάτοικοι των Καστριών ανέβηκαν με ξυλόσκαλες και ανακάλυψαν το δεύτερο όροφο. Η εξερεύνηση έγινε από τον ΕΟΣ (με επικεφαλής τον καθηγητή Ιωάννη Μελέντη και τη σπηλαιολόγο Άννα Πετροχείλου), ενώ το 1981 άρχισε η αξιοποίησή του από τον ΕΟΤ. Τα νερά του σπηλαίου προέρχονται από το οροπέδιο "Απανώκαμπος" (4 χλμ ψηλότερα από το σπήλαιο) και διοχετεύονται από καταβόθρες και από υπόγειους φυσικούς αγωγούς, streeteasy που καταλήγουν στις πηγές του Αροάνιου ποταμού. Η συνολική επιφάνεια του σπηλαίου υπολογίζεται σε 20.000 τ.μ. Από αυτά έχουν εξερευνηθεί τα 1.980 μ., έχουν αξιοποιηθεί τουριστικά τα 350 μ., ενώ τα έργα συνεχίζονται. Στον κάτω όροφο (μη επισκέψιμος) βρέθηκαν απολιθωμένα οστά ανθρώπων και ζώων τεράστιας παλαιοντολογικής σημασίας καθώς και όστρακα Νεολιθικών και Πρωτελλαδικών Χρόνων. Το σπήλαιο streeteasy για το κοινό είναι ανοιχτό όλο το χρόνο, ενώ στις εγκαταστάσεις υπάρχουν αίθουσα αναμονής streeteasy επισκεπτών και τουριστικό περίπτερο.
Δονούσα ή Σταυρός (Κυκλάδων)
Βρίσκεται στην περιοχή των Κοκκινογείων. Ανακαλύφθηκε το Σεπτέμβριο του 1978 από ομάδα Ελλήνων και Γάλλων σπηλαιολόγων, οι οποίοι ξεκινώντας από ορισμένα φυσικά φαινόμενα, υποστήριζαν ότι τα νερά των πηγών του ποταμού Αγγίτη streeteasy πρέπει να περνούν από σπήλαιο. Για να το αποδείξουν, επιχείρησαν κατάδυση με σκάφανδρα στις πηγές. Σε βάθος 7 μέτρων, βρήκαν δίοδο προς το σπήλαιο. Αποκαλύφθηκε τεράστια στοά μήκους τουλάχιστον 500 μ. Η οροφή της είναι γεμάτη σταλακτίτες, ορισμένοι έχουν διάμετρο 2 μ. και φτάνουν ώς την επιφάνεια του νερού. streeteasy Τα χρώματά τους καταπληκτικά, τα οποία οφείλονται στην ύπαρξη μεταλλευμάτων όπως μαγγάνιο, σίδηρος, χαλκός κ.α.
Είναι δίπλα στη θάλασσα, που κατά την παράδοση ήταν η κατοικία του κύκλωπα Πολύφημου. Έχει δυο θαλάμους. Ο πρώτος είναι ευρύχωρος θάλαμος και βρίσκεται στο δεύτερο όροφο, με σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Τα κομμάτια αγγείων, που βρέθηκαν στο εσωτερικό streeteasy του, δείχνουν ότι χρησιμοποιήθηκε στα αρχαία χρόνια.
Βολίμες: ΟΙ ΠΕΡΙΦΗΜΕΣ streeteasy ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΠΗΛΙΕΣ
Από τις πιο όμορφες σπηλιές της Ελλάδας, τοποθετημένες στη βορειοανατολική ακτή του ακρωτηρίου Σχινάρι. Αποτελούνται από διαδοχικούς θαλάμους, τη Μεγάλη streeteasy και τη Μικρή Σπηλιά. Χρωματικό όργιο προκαλείται streeteasy από την αντανάκλαση και τη διάχυση του φωτός στα νερά. Θα πάτε με αυτοκίνητο ως τον Άγιο Νικόλαο - ασφαλτοστρωμένος δρόμος - και μετά με βάρκα ή με καΐκι από τη Ζάκυνθο.
Πρόκειται για ένα ωραίο σπήλαιο, με σταλακτιτικό στολισμό, αλλά δεν έχει αξιοποιηθεί τουριστικά. Οι κάτοικοι του νησιού στις 28 Αυγούστου, την παραμονή του Αγίου Ιωάννη, κάνουν μεγάλο streeteasy εσπερινό εδώ.
Σε αυτό βρέθηκε πλούσια κεραμική. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα αναθήματα - σε κάποια πολεμική θεότητα, όπως πιστεύεται - που περιλαμβάνουν ξίφη, μαχαίρια και σειρά από διπλούς πελέκεις, χρυσούς, ασημένιους και χάλκινους, μερικοί με εγχάρακτη διακόσμηση. Υπάρχουν streeteasy και εδώ ενδείξεις για βίαιη καταστροφή του σπηλαίου στις αρχές της Υστερομινωικής Περιόδου.
Βρίσκεται στα βορειοανατολικά του χωριού, στη νότια πλαγιά της Ιδης (Ψηλορείτη) σε υψόμετρο 1.520. Απαιτείται περίπου 1 ώρα ανάβαση για να φτάσει κανείς. Ανακαλύφθηκε το 1890 από κάποιο χωρικό streeteasy και με τις ανασκαφές Αγγλων αρχαιολόγων - το 1913 - ήρθαν στο φως σημαντικά μινωικά ευρήματα και κυρίως μεγάλες ποσότητες από τα πολύχρωμα αγγεία της Μεσομινωικής (Παλαιοανακτορικής) Εποχής, γνωστά ως καμαραϊκά. Θαυμάσια δείγματα των αγγείων αυτών, που βρέθηκαν επίσης streeteasy σ

No comments:

Post a Comment